Organizasyon

ODTÜ FİZİK TOPLULUĞU ALT GRUPLARI

ODTÜ Fizik Topluluğu, NPSS Alt Grubu, IAPS Alt Grubu, Climate Change Alt Grubu, Sosyal Medya Alt Grubu, Etkinlik Alt Grubu, OFTech ve OFT İçerik Alt Grubu olmak üzere çalışma düzeni olarak temelde 7 alt gruba ayrılmıştır.

ODTÜ Fizik Topluluğu, 5 üniversite bilim topluluğunun üyesi olduğu Ulusal Fizik Birliği/NPSS (National Physics Students’ Summit) adlı öğrenci birliğinin üyesidir. 2018 yılından beri faaliyet gösteren birlik, ulusal çapta temel bilim öğrencilerini birleştirmeyi, farklı üniversitelerdeki öğrenciler ve akademisyenler arasındaki iletişimi güçlendirmeyi amaçlar ve bu vizyonla her yıl Ulusal Fizik Zirvesi düzenler.

Genelde iki gün süren zirveler geçtiğimiz sene 26-27 Aralık 2020 tarihlerinde 5 üniversitenin bilim topluluklarının ortak çalışmasıyla farklı alanlarda çalışan on akademisyenin seminerleriyle YouTube platformunda gerçekleşmiştir.  Geçtiğimiz yıllarda ise hem atölye çalışmaları hem lisans ve lisansüstü öğrencilerin poster sunumları hem de fuar alanında akademisyen ve öğrencilerin kaynaşabileceği sosyal etkinlikleriyle IPSS’2019 amaçlarını yerine getirmiştir.

Şu anda Ulusal Fizik Birliği’ne ODTÜ Fizik Topluluğu’nun yanı sıra Hacettepe Fizik Topluluğu, Bilkent Astronomi Topluluğu, Koç Üniversitesi Bilim Kulübü ve Ankara Üniversitesi Fizik ve Geliştirilebilir Teknoloji Topluluğu üyedir. Detaylı bilgi için Ulusal Fizik Birliği’ni takip edebilirsiniz:

Uluslararası Fizik Öğrencileri Derneği/IAPS (International Association of Physics Students) dünya genelinde fizik öğrencileri ve öğrenci topluluklarından oluşan ve fizik öğrencileri arasındaki iletişimi ve işbirliğini arttırmak amacıyla varolan bir birliktir. ODTÜ Fizik Topluluğu, bu öğrenci birliğinin Ankara lokali temsilcisidir. Uluslararası birçok konferans ve fizik yarışmaları düzenleyen IAPS’in birçok etkinliğine üye göndererek ve IAPS çatısı altında uluslararası çapta düzenlediğimiz IPSS (Uluslararası Fizik Öğrencileri Zirvesi) ile katılım gösterdik.

Uluslararası öğrencilerin katılımıyla 24-28 Ağustos 2020 tarihleri arasında gerçeklekleşmesi planlanan “İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Üzerine Uluslararası Öğrenci Konferansı”nı pandemi dolayısıyla gerçekleştiremedik. Şu anda IAPS Plancks gibi lisans ve lisanüstü öğrencilerinin katıldığı fizik yarışmaları ve her yıl kasım ayında lise ve ilköğretim öğrencilerine yönelik deney gösterimleri ve atölyelerle düzenlenen “Schools Day” (Okul Günleri) adlı etkinlikleri gerçekleştiriyoruz.

IAPS hakkında ve topluluğumuzca önümüzdeki sene içinde gerçekleştirmeyi planladığımız uluslararası öğrenci konferansıyla ilgili detaylı bilgi almak için websitelerimize göz atabilirsiniz:

Biz ODTÜ Fizik Topluluğunun, iklim değişikliği ve yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji üzerine güncel konuların tartışıldığı konferanslar düzenleyen ekibiyiz. ODTÜ öğrencileri olarak, biliyoruz ki bizim, Etik İlke & Temel Değerlerimizde, şu kelimelerle özetlenebilecek bir kültürümüz var: “ODTÜ’lüler üniversite yerleşkesinde yetiştirilmiş ormanı ve ekolojik çeşitliliği bir değer olarak görür; bunların korunmasına ve geliştirilmesine önem atfedip, genel olarak, doğal çevreye karşı duyarlılığın yaratılması ve onu koruma eğilimlerinin insanlara yayılması için çaba gösterir”. Dolayısıyla, bu zahmete değer geleneğin, tesiriyle dünyanın her yerindeki neslimizi ve meslektaşlarımızı aydınlatacağına inanıyoruz. Tasarımız, iklim değişikliğinin önemini ve koşullarını vurgulayan bir konferansa, hem de halihazırdaki durumların olası çözümlerine ev sahipliği yapmaktır.

Öğretim görevlilerimizin ve OSA ve SPIE gibi işbirliklerimizin de katılımıyla, aşağıdakileri içeren bir etkinlik düzenlemeyi planlamaktayız:

 

Dersler & Seminerler,

Öğrenci Seminerleri

Poster Sunumları

Atölyeler

Alan Gezileri

Açık Oturumlar

Katılımcılarımızın fizik, kimya ya da ilgili mühendislik bölümlerinden ya da araştırma enstitülerinden olmasını beklemekteyiz. Araştırmacı ya da öğrenci olarak herhangi bir seviyede olabilirsiniz. Bütün katılımcılarımızın öğrenci ya da poster sunumu yapmalarını beklemiyoruz, fakat yapabilenlere öncelik vermeyi düşünüyoruz. Yaklaşık 250 katılımcı olacağını beklemekteyiz. Etkinliği takip etmek ve kaydınızı yaptırmak için aşağıdaki websitemize göz atabilirsiniz.

Medya alt grubumuzun temel görevleri organizasyonunu gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin afişlerini hazırlamak, sosyal medyaya ve sitemize koyacağımız görselleri hazırlamak, ve haftalık seminerlerimizin video kayıtlarını  ve YouTube kanalımıza yükleyeceğimiz videoların düzenlemesini yapmaktır.

Topluluğumuzun Facebook, Twitter, Instagram ve Linkedin hesaplarını yöneterek  etkinliklerimizin afişlerini paylaşıyor, etkinlik duyurularını yapıyor ve takipçilerimizden gelen soruları yanıtlıyoruz.

Sosyal medya hesaplarımızı takip ederek topluluğumuzun etkinlik duyurularını takip edebilir ve YouTube hesabımızdan yayın ve video içeriklerimize ulaşabilirsiniz:

ODTÜ Fizik Topluluğu’nun Etkinlik alt grubunun temel hedefi her hafta üniversite hazırlık, birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinin anlayabileceği seviyede yarı akademik içerik üretmektir. Bu alt grubumuzdaki arkadaşlarımız topluluğumuzun genel etkinlik anlayışıyla bilimsel ve alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla haftalık seminerler, akademisyenlerle sohbet temalı canlı yayınlar, fizik çalıştayları, teknik laboratuvar gezileri ve Epsilon-Delta gibi sosyal etkinlikleri planlar ve organize eder.

Haftalık seminerlerimizi ve hocalarımızla sohbet ettiğimiz canlı yayınları başta ODTÜ Fizik Bölümü öğrencileri olmak üzere tüm fizik lisans öğrencilerinin bölümümüzdeki akademisyenleri ve araştırma görevlilerini tanımaları, çalıştıkları alanlarla ilgili ve laboratuvar veya araştırma gruplarıyla ilgili bilgi sahibi olmaları amacıyla gerçekleştirmekteyiz. Böylece öğrenciler ODTÜ Fizik Bölümünde çok çeşitli alanlarda çalışan fizik kadromuzu tanıyabilir ve farklı araştırma alanlarını bizzat araştırma gruplarının içine girerek deneyimleyebilirler. Etkinliklerimiz aynı zamanda hocalarımız ve öğrenciler arasındaki iletişimi de güçlendirmeyi hedefliyor.

Organizasyon alt grubumuz sosyal medya alt grubuyla çok sıkı bir şekilde çalışmaktadır. Topluluk olarak şu ana kadar kaydı bulunan tüm seminer ve etkinliklerimize ulaşmak için bizi YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz:

ODTÜ Fizik Topluluğunun web sitesinin teknik işleriyle uğraşan alt grubumuz OFTech ve sitemize yazılı içerik üreten alt grubumuz OFT İçerik olmak üzere siteyle ilgilenen iki grubuz.

OFT İçerik, topluluğumuzdaki üyelerimizin yıllardır yapmış oldukları röportaj ve sohbetleri yazılı hale getirmeyi, topluluk ve bölüm için tanıtım metinleri hazırlamayı, özellikle ODTÜ Fizik Bölümünde lisans okumayı tercih eden öğrencilerin sıkça sorduğu soruları cevaplamayı ve hem topluluğun hem de fizik bölümümüzün kadrolarını tanıtmayı kendine amaç edinmiştir. OFT İçerik alt grubumuz bu amaçlarla ODTÜ Fizik Topluluğunun resmi web sitesine içerikler hazırlamayı ve yüklemeyi sürdürmektedir.

Topluluğumuzun yazılı içeriklerine ulaşmak için sitemizi takip edebilir ve sitemiz üzerinden e-posta bülteniyle gelecek etkinlik ve yazılarımızdan haberdar olabilirsiniz.